De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 9 februari 2021 vergaderd over met name de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.
Covid-19
Bepalende zeggenschap Staten-Generaal bij verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19
Brief van de minister van VWS van 28 januari 2021
Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer), SP (Janssen) en PvdD (Nicolaï). Aangedrongen zal worden op tijdige beantwoording, zodat deze reactie betrokken kan worden bij het op 23 februari 2021 geplande plenaire debat over de brief van 28 januari 2021 en de brief van 9 februari 2021 over de verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19.
Voortduringswet artikel 8 Wbbbg, tijdelijke avondklok
Zodra dit wetsvoorstel de Kamer bereikt, zal via een e-mailprocedure eindverslag onder voorbehoud van plenaire behandeling op 23 februari 2021 worden uitgebracht. De commissies besluiten dit wetsvoorstel te betrekken bij het op 23 februari 2021 geplande plenaire debat over de brief van 28 januari 2021 en de brief van 9 februari 2021 over de verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, en voor dit debat zowel de minister van Justitie en Veiligheid als de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit te nodigen.
Schriftelijke inbreng
Stikstofreductie en natuurverbetering
Inbreng voor nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Klip), CDA (Prins), GroenLinks (Kluit), D66 (Pijlman), Fractie-Van Pareren (Berkhout), PVV (Faber), FVD (Dessing) en SGP (Schalk).
Commissiemededeling: Een farmaceutische strategie voor Europa
Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman), CDA (Oomen-Ruijten), GroenLinks (Van Gurp), PvdA/ChristenUnie (Nooren/Verkerk) en PVV (Van Kesteren).
Commissiemededeling - Een farmaceutische strategie voor Europa
E210002 - Commissiemededeling: Een farmaceutische strategie voor Europa
Factsheet: Een farmaceutische strategie voor Europa
Voorstel voor een verordening tot wijziging mandaat Europol en voorstel voor wijziging verordening Schengen informatiesysteem (SIS) voor Europol
Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en met de Europese Commissie wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en ChristenUnie (Huizinga-Heringa).
-
tot wijziging van Verordening (EU) 2016/794 wat betreft de samenwerking van Europol met particuliere partijen, de verwerking van persoonsgegevens door Europol ter ondersteuning van strafrechtelijke onderzoeken en de rol van Europol op het gebied van onderzoek en innovatie
-
Voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1862 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem (SIS) op het gebied van politiële en justitiële samenwerking in strafzaken, met betrekking tot de invoering van signaleringen door Europol
Uitvoering Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten
Inbreng voor schriftelijk overleg over de Uitvoering van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten wordt heden geleverd door de leden van de Fractie-van Pareren (Van Pareren) en de PvdA (Sent).
Brief staatssecretaris Justitie en Veiligheid stand van zaken Taskforce IND wegwerken achterstanden bij de behandelingen van asielaanvragen
Naast de eerder aangeleverde schriftelijke inbreng van de fractie van GroenLinks (Karimi) heeft de fractie van de ChristenUnie (Huizinga-Heringa) tevens inbreng geleverd. De fracties van D66 en ChristenUnie hebben aangegeven zich (deels) te willen aansluiten bij de vragen van de fractie van GroenLinks.
Verslag schriftelijk overleg met minister van Financiën over het rapport 'Bankenresolutie in Nederland' van de Algemene Rekenkamer
Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi) en FVD (Frentrop).
Stoppen alcoholslotprogramma in bestuursrecht
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van PVV (Bezaan) en SGP (Van Dijk).
Implementatie gewijzigde richtlijn vakbekwaamheid bestuurders
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van PVV (Bezaan).
Europees Migratie- en Asielpact
Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door het lid Van Hattem (PVV). De commissie Immigratie en Asiel/JBZ-Raad besluit, op verzoek van een aantal leden, inbreng voor schriftelijk overleg opnieuw te agenderen na de deskundigenbijeenkomsten inzake het Europees migratie- en asielpact, die plaatsvinden op 2 maart en 23 maart 2021.
Bemiddelende rol bij bomenkap in buitengebied
De commissies Economische Zaken/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluiten de toezegging als openstaand te beschouwen en in schriftelijk overleg te treden naar aanleiding van de brief van de minister van LNV van 26 januari 2021. Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden, 9 februari 2021, geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit).
Zesde Voortgangsrapportage Natuur
Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit).
Initiatiefvoorstel-Kuiken, Van Toorenburg, Van Wijngaarden, Van der Graaf en Van der Staaij Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties; Verruiming mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen
Inbreng voor nader voorlopig verslag bij het Wetsvoorstel ter verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen wordt geleverd door de fractie van PVV (Bezaan).
Plenair
Goedkeuring Samenwerkingsovereenkomst partnerschap en ontwikkeling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Afghanistan
De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel op een door de Voorzitter te bepalen datum plenair te behandelen.
Herstel toeslagen
De commissie Financiën neemt kennis van de (geplande) voortgang van de behandeling van het Wetsvoorstel Incidentele suppletoire begroting Financiën 2021 inzake Herstel Toeslagen in de Tweede Kamer. Onder voorbehoud dat de Tweede Kamer deze week instemt met het wetsvoorstel, stelt de commissie voor inbreng voor verslag te leveren op 16 februari 2021. De commissie stelt vervolgens voor om - onder voorbehoud van tijdige beantwoording van de vragen per 19 februari - het wetsvoorstel te agenderen voor plenaire behandeling op 23 februari 2021. Woordvoerders tekenen zich - onder voorbehoud - uiterlijk 17 februari in voor debat.
Hamerstukken
Bestrijding fraude met en vervalsing van niet contante betaalmiddelen
De commissie Justitie en Veiligheid brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk.
Vereenvoudiging bekostiging primair onderwijs en samenwerkingsverbanden
De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.
Deskundigenbijeenkomst
Initiatiefvoorstel-Koerhuis en Van Toorenburg Wet handhaving kraakverbod
De commissie J&V besluit een deskundigenbijeenkomst over het wetsvoorstel te organiseren op 9 maart 2021. Daartoe wordt een voorbereidingsgroep ingesteld bestaande uit de leden Doornhof (CDA) en Veldhoen (GroenLinks).
Tevens besluit de commissie het (aangehouden) voorbereidend onderzoek te houden op 9 maart 2021.
De commissie stelt voor het plenaire debat over het wetsvoorstel te houden op 23 maart 2021, onder voorbehoud van de nota n.a.v. het verslag en antwoorden regering op uiterlijk vrijdag 19 maart 2021.
Divers
Geweldsaanwending opsporingsambtenaar
De commissie J&V besluit op 9 maart 2021 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg. Daarnaast stelt de commissie de Voorzitter voor om het plenaire debat over het wetsvoorstel, wegens de volle plenaire agenda op 23 februari 2021, uit te stellen naar eind maart of later.
Deel dit item: