Nieuws uit de commissies dinsdag 30 november 2021



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 30 november 2021 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

De commissie Justitie en Veiligheid besluit een commissiebrede brief te sturen aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming met het verzoek inhoudelijk te reageren op de adviezen van het College voor de Rechten van de Mens (35447, D) en de Autoriteit Persoonsgegevens (35447, G) alsmede op de voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State (35447, H) over het wetsvoorstel. Na ontvangst van de reactie van de ministers, zal de procedure betreffende het wetsvoorstel besproken worden.

Schriftelijke inbreng

Belastingplan 2022

Inbreng voor verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Geerdink), CDA (Essers) en 50PLUS (Van Rooijen). Onder voorbehoud van een tijdige beantwoording van het verslag, zal - conform het op 16 november 2021 vastgestelde tijdpad - de plenaire behandeling van het pakket Belastingplan plaatsvinden op maandag 13 december en dinsdag 14 december 2021.

Verzamelwet SZW 2022

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt heden geleverd door de 50PLUS-fractie (Van Rooijen) en de SGP-fractie (Schalk). Het voorlopig verslag zal op donderdag 2 december 2021 om 16.00 uur worden vastgesteld. De regering wordt verzocht de memorie van antwoord toe te zenden op vrijdag 3 december 2021 met het oog op bespreking van de nadere procedure in de commissie op dinsdag 7 december 2021.

Richtlijn toereikende minimumlonen in de Europese Unie

Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de actuele ontwikkelingen inzake het EU-voorstel 'Richtlijn toereikende minimumlonen in de EU'

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Van Gurp/ Vos) en door de ChristenUnie-fractie (Ester).

Vastleggen en bewaren kentekengegevens door politie

Brief van de minister van Justitie en Veiligheid ter aanbieding van het ontwerpbesluit met het oog op het van kracht blijven van artikel 126jj van het Wetboek van Strafvordering

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen), D66 (Dittrich) en 50PLUS (Baay-Timmerman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

Implementatie Telecomcode

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van CDA (Atsma) en GroenLinks (Kluit).

Tijdelijke verlenging bevoegdheid om biometrische gegevens van vreemdelingen af te nemen

Brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over uniforme registratie van onregelmatigheden in de Wet biometrie vreemdelingenketen

Naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 1 november 2021 (35604, D) leveren de fracties van GroenLinks en de PvdA (Vos) gezamenlijk en de fractie van D66 (Stienen) inbreng voor schriftelijk overleg.

Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel

Inbreng voor verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Geerdink), CDA (Essers) en SP (Van Apeldoorn).

Onder voorbehoud van een tijdige beantwoording van het verslag, zal - conform het op 16 november 2021 vastgestelde tijdpad - de plenaire behandeling van het pakket Belastingplan plaatsvinden op maandag 13 en dinsdag 14 december 2021.

Wijziging Wet publieke gezondheid in verband met het coronavirus

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de PVV-fractie (Van Kesteren).

Aanwijzing functies VOG politiegegevens

Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de ontwerpregeling aanwijzing functies VOG politiegegevens; In bepaalde gevallen weigeren van afgifte van een verklaring omtrent het gedrag op basis van politiegegevens

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Veldhoen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

Verlaagd wettelijk collegegeld

Brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over rapportage evaluatie Wet verlaagd wettelijk collegegeld

Inbreng voor schriftelijk overleg ten aanzien van de brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 november 2021 (34911, N) wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Kesteren).

Plenair

Initiatiefvoorstel keuzemogelijkheden tussen kindercentra

De commissies Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoeken de Voorzitter van de Eerste Kamer het initiatiefvoorstel-Raemakers en Van Meenen Bevorderen keuzemogelijkheid tussen kindercentra die wel of niet kinderen toelaten die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma na het Kerstreces (opnieuw) voor plenaire behandeling te agenderen.

Corona

Wetsvoorstellen ten behoeve van verbrede inzet coronatoegangsbewijzen en wetsvoorstel Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Sociale Zaken en Werkgelegenheid nemen kennis van de stand van zaken van de bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen inzake de verbrede inzet van coronatoegangsbewijzen (35971, 35972 en 35973). Zij achten het wenselijk om op 21 december 2021 tijd te reserveren voor een plenair debat over deze wetsvoorstellen, mochten ze de Kamer tijdig bereiken.

Voorts spreken de commissies uit belang te hechten aan een voortvarende behandeling van het wetsvoorstel Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (35979). Ook dit wetsvoorstel is momenteel nog in behandeling bij de Tweede Kamer.

Inzet vaccins buitenland

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 november 2021 (35526/ 25295, CR)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PVV-fractie (Van Hattem) en door de fracties van ChristenUnie en GroenLinks (gezamenlijk; Verkerk en Van Gurp).

Deskundigenbijeenkomst

Digitaal Stelsel Omgevingswet

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving, en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hielden een deskundigenbijeenkomst over de invoering van de Omgevingswet, met als thema een goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Doel van de bijeenkomst was om een realistisch beeld krijgen van de huidige technische stand van zaken bij het DSO. Daarnaast hopen de Kamerleden een realistische inschatting te kunnen maken van de termijn waarop het DSO verantwoord kan worden ingevoerd. Ook vragen de commissies betrokken partijen welke resterende aandachtspunten zij zien voor en na de invoering. Sprekers op de bijeenkomst waren: Onno Brouwer en Youri Soons van de Auditdienst Rijk; Lieuwe Koopmans van Tercera; Annetje Knaap van Giskit; Koos Seerden van Rho Adviseurs; Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland; Jan Struiksma, emeritus-hoogleraar bestuursrecht.

Divers

Technische briefing nieuwe energiebronnen

De commissie Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hield een technische briefing over nieuwe energiebronnen. Naar aanleiding van deze briefing besluit de commissie inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat op 18 januari 2022. Daarbij spreekt de commissie de wens uit om de vragen te kunnen stellen aan het nieuwe kabinet. Tevens besluit de commissie op 18 januari 2022 te bespreken hoe zij de komende jaren geïnformeerd wenst te worden over de energietransitie tot 2050.

Europese Commissie Werkprogramma 2022

De commissie Europese Zaken hield een besloten technische briefing over het werkprogramma 2022 van de Europese Commissie.


Deel dit item: