36.264

Verzamelwet gegevensbescherming



Dit wetsvoorstel wijzigt diverse wetten met betrekking tot gegevensbescherming en bevat verschillende technische en inhoudelijke aanpassingen van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming. Het wetsvoorstel heeft tot doel verdere modernisering en verbetering van het gegevensbeschermingsrecht.

Met dit voorstel worden er verschillende grondslagen geregeld voor de verwerking van persoonsgegevens door verschillende beroepsgroepen. Te denken valt aan curatoren, bewindvoerders, accountants en de Raad voor rechtsbijstand. Daarnaast bevat het wetsvoorstel een aantal inhoudelijke en technische wijzigingen. Zo worden bijvoorbeeld de regels omtrent de rechten van jongeren uit de AVG gewijzigd. Ook bevat het wetsvoorstel regels voor het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de transactiemonitoring door financiële instellingen en is er een regeling opgenomen om de overdracht van medische dossiers door hulpverleners en niet hulpverleners te verduidelijken. Omdat het een wetsvoorstel voor een verzamelwet betreft, bevat het naar zijn aard veel verschillende onderwerpen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

1 december 2022

titel

Wijziging van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming en enkele andere wetten in verband met het stroomlijnen en actualiseren van het gegevensbeschermingsrecht (Verzamelwet gegevensbescherming)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

10