Nieuws uit de commissies van 26 september 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 26 september 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Aanpak dierwaardige veehouderij en vervolgstappen amendement artikel 2.1 Wet dieren

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers) en PvdD (Visseren-Hamakers). De fractie van GroenLinks-PvdA (Kluit) sluit zich aan bij de vragen van de PvdD-fractie.

Goedkeuring Verdrag met de Staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) bespreekt dat inbreng voor nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi) en SP (Van Apeldoorn).

Slavernijverleden: Brief van de minister van BZK over het vervolgtraject invulling Slavernijverleden De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg over het vervolgtraject invulling slavernijverleden wordt geleverd door de leden van de PvdD-fractie (Nicolaï).

De commissies besluiten voorts de behandeling van dit dossier in het vervolg te beleggen bij de commissie BIZA.

Tijdelijke wet Klimaatfonds

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Panman), GroenLinks-PvdA (Crone), VVD (Petersen), CDA (Prins), D66 (Aerdts), PVV (Faber), SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21(Baumgarten).

Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Panman), GroenLinks-PvdA (Crone), VVD (Petersen), CDA (Prins), D66 (Aerdts), PVV (Faber), SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21 (Baumgarten).

Wijziging begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2023 (Voorjaarsnota)

De commissies voor Binnenlandse Zaken (BIZA) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreken dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de PVV-fractie (Van Hattem).

Brief van de minister voor VRO ter aanbieding van het rapport over de evaluatie van de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Kemperman) en de ChristenUnie (Talsma).

Brief van de minister van BZK met de kabinetsreactie op het rapport 'Gelijk recht doen' van de Parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA (Fiers).

EU en de rechtsstaat: Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BZK over hernieuwde Rijksbrede strategie voor het beschermen van het vrije en open publieke debat tegen desinformatie

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van JA21 (Nanninga) en de PvdD (Nicolaï).

Moties Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid (afronding parlementaire behandeling)

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï).

Wet seksuele misdrijven

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Marquart-Scholtz), GroenLinks-PvdA (Veldhoen), CDA (Van Toorenburg), D66 (Dittrich), PVV (Bezaan), ChristenUnie (Talsma) en SGP (Van Dijk).

Wijziging van de Participatiewet ten behoeve van de werkvoorzieningen voor visueel beperkten

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid bespreekt dat inbreng voor het tweede verslag heden wordt geleverd door de leden van de VVD-fractie (Petersen).

Diverse pensioenbrieven

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg over de diverse pensioenbrieven (36067, AY, AZ, BA en BB) heden wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Van Gurp) en BBB (Heijnen). De 50PLUS-fractie (Van Rooijen) zal uiterlijk dinsdag 3 oktober 2023 schriftelijke inbreng aanleveren.

Begroting Koninkrijksrelaties 2023 inzake herfinanciering covidleningen

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van de PVV (Van Hattem) en de PvdD (Nicolaï). De regering wordt verzocht de nota naar aanleiding van het verslag uiterlijk vrijdag 29 september 2023, 16.30 uur, aan de Kamer te sturen, om de nota in de commissievergadering van 3 oktober 2023 voor nadere procedure te kunnen agenderen. De commissie streeft ernaar het wetsvoorstel op 10 oktober plenair af te handelen (inclusief eventuele stemmingen).

Belastingplan 2023: Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over aftopping periodieke giftenaftrek en verwachte effecten op ANBI's

De commissie voor Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door PvdD (Koffeman).

Balstingplan 2023: Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over uitkomsten vervolgonderzoek bedrijfsopvolgingsregelingen

De commissie voor Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Martens).

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van FIN over EU-voorstellen inzake herziening van het kader voor bankencrisisbeheer en depositoverzekering;

De commissie voor Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Kroon).


Plenair

Invoeren investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling, bij voorkeur op 24 oktober 2023.


Hamerstukken

Eenmalige energietoeslag 2023

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

Nota naar aanleiding van het verslag; Overgangsperiode invoering mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens

De commissie voor Financiën (FIN) stelt voor dit wetsvoorstel aan te melden voor plenaire afdoening als hamerstuk. In de commissie wordt opgemerkt dat dit uiteraard is onder het voorbehoud dat in de plenaire vergadering van 3 oktober 2023 niet eerst besloten wordt dit wetsvoorstel controversieel te verklaren.


Overig

De commissies voor Financiën (FIN) en voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) hielden een mondeling overleg met minister Kaag van Financiën.

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) voerde een gesprek met de Nationale Ombudsman.

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en Binnenlandse Zaken (BIZA) voerden een gesprek met de voorzitter van de staatscommissie Rechtsstaat.

De commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK) kreeg een technische briefing over de wetgevingsagenda op het terrein van klimaat en energie.


Deel dit item: