Nieuws uit de commissies van 24 oktober 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 24 oktober 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Spreidingswet

Op 24 oktober heeft SGP-senator Van Dijk in de plenaire vergadering voorgesteld om op 31 oktober te stemmen over het controversieel verklaren van de zogeheten Spreidingswet. De PVV steunde het verzoek. PVV-senator Faber-Van de Klashorst vroeg bovendien om een hoofdelijke stemming over dit voorstel.

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) besluit, in afwachting van de uitkomst van de plenaire hoofdelijke stemming over het controversieel verklaren van het wetsvoorstel op 31 oktober a.s., onder het voorbehoud dat het wetsvoorstel niet-controversieel wordt verklaard het wetsvoorstel opnieuw voor procedure te agenderen op 31 oktober 2023.


Schriftelijke inbreng

Maatschappelijke gevolgen long-covid

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besluit dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Janssen-van Helvoort) en de PvdD-fractie (Koffeman).

Wet Adviescollege ICT-toetsing

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besluit dat inbreng wordt geleverd door de leden van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA (Fiers).

Onbedwelmd ritueel slachten

Naar aanleiding van de brief van minister Adema van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) besluit de commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van PvdD (Koffeman).

Wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer

De commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit besluit dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Kemperman) en PvdD (Koffeman).

Wet hersteloperatie toeslagen

Naar aanleiding van een brief van staatssecretaris De Vries van Douane en Toeslagen besluit de commissie voor Financiën (FIN) besluit dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).

Radarstation Herwijnen

De commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluiten dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Marquart Scholtz), het CDA (Rietkerk), de SP (Janssen), en FVD (Dessing).

Wijziging begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Voorjaarsnota)

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) besluit dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van BBB (Marquart Scholtz).

Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

Naar aanleiding van een brief van (toenmalig) minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs (PVO) besluit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Walenkamp).


Hamerstukken

Wijziging begrotingsstaten Economische Zaken en Klimaat 2023

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) besluit dat het wetsvoorstel plenair als hamerstuk kan worden afgehandeld.


Overig

Omgevingswet

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) heeft op 24 oktober een mondeling overleg gevoerd met minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over de stand van zaken van de Omgevingswet.

Delegatie parlement Georgië bezoekt commissie Financiën

Dinsdag 24 oktober heeft een delegatie van het Georgische parlement de Eerste Kamer bezocht. De delegatie stond onder leiding van de voorzitter van de Georgische commissie voor Budget en Financiën, de heer Paata Kvijinadze van de Georgian Dream-partij. Zij werden ontvangen door de Eerste Kamercommissie voor Financiën onder leiding Van Ballekom (VVD).


Deel dit item: