Nieuws uit de commissies van 5 december 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 5 december 2023 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Spreidingswet

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) besprak het tijdpad van de behandeling van het wetsvoorstel. De commissie streeft ernaar in de behandeling, inclusief stemming, voor 1 februari 2024 af te ronden. De commissie bespreekt dat fracties eventueel een tweede schriftelijke vragenronde kunnen houden. Plenaire behandeling kan dan plaatsvinden kort na het kerstreces.


Schriftelijke inbreng

Wet versterking participatie op decentraal niveau

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek), GroenLinks-PvdA (Roovers), de VVD (Van den Berg), het CDA (Doornhof), D66 (Dittrich) en OPNL (Van der Goot).

Informeren over actief vergunningenbeheer

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de SP (Janssen).

Stikstofproblematiek

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVdD (Visseren-Hamakers).

Aanpak dierwaardige veehouderij en vervolgstappen amendement artikel 2.1 Wet dieren

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVdD (Visseren-Hamakers).


Stemmingen

Begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024

De commissie voor Financiën (FIN) stelt voor op 12 december 2023 over het wetsvoorstel te stemmen.


Overig

Gesprek Eilandsraad Bonaire

De leden van de commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) voerden op 5 december een gesprek met twee leden van de Eindlandsraad van Bonaire (een aantal andere leden moest helaas om logistieke redenen afzeggen). Gesproken is over de voorgenomen herzieningen van de Wolbes en de Finbes, twee wetten die momenteel de inrichting van de eilanden als openbare lichamen binnen het land Nederland regelen en daarmee ook betrekking hebben op hun bestuurlijke en financiële verhouding tot de Rijksoverheid. Beide leden van de Eilandsraad van Bonaire bepleiten een grotere en vroegere betrokkenheid van de raad bij de herziening van deze wetgeving.

Algemene Europese Beschouwingen

De commissie voor Europese Zaken (EUZA) besluit de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) te houden op 11 of 18 juni 2024. Dit is wel afhankelijk van het aantreden van een nieuw kabinet.


Deel dit item: