Nieuws uit de commissies van 7 november 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 7 november 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet)

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) besluit op 14 november a.s. een deskundigenbijeenkomst te houden. De commissie besluit verder in te gaan op het aanbod van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) voor een technische briefing over de Spreidingswet, die ze bij voorkeur wil ontvangen op maandagavond 13 november a.s.. De commissie bespreekt de procedure van het wetsvoorstel en besluit de procedure volgende week (opnieuw) te agenderen en daarover te stemmen.


Schriftelijke inbreng

Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Naar aanleiding van de brief van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van PVV (Bezaan) en JA21 (Baumgarten).

Jaarrapportage 2022 Wet afbreking zwangerschap

Naar aanleiding van een brief van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Wijk), CDA (Prins), PVV (Bezaan), JA21 (Baumgarten) en SGP (Van Dijk).

Wet publieke gezondheid (Wpg)

Naar aanleiding van een brief van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verkenning van aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wpg bespreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Wijk), PVV (Van Hattem) en PvdD (Nicolaï).

Stand van zaken derogatiecontroles 2023 en bufferstroken

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers) en GroenLinks-PvdA (Kluit).

Evaluaties vorming van de gemeente Dijk en Waard en de gemeente Maashorst en de samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk

De commissie voor Binnenlandse Zaken bespreekt het verslag van een overleg met de minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PVV (Van Hattem).

Migratiebeleid

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) bespreekt een verslag van een nader schriftelijk overleg met staatsecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) over de Staat van Migratie 2022. Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).


Hamerstukken

Begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2024

De commissies voor Binnenlandse Zaken (BIZA) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) brengen blanco verslag uit om het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Afschaffing marktverkenning woningcorporaties

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Begrotingsstaat provinciefonds 2024

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.


Plenair

Wijziging begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2023 (Miljoenennota)

De commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengen blanco verslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling van het wetsvoorstel, bij voorkeur op 21 november 2023.

Wijziging begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2023 (Voorjaarsnota)

De commissies voor Binnenlandse Zaken (BiZa) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) achten het voorstel gereed voor plenaire afhandeling.


Europa

Europese voorstellen voor een EU-positie binnen Internationale Organisaties

De commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) en voor Europese Zaken (EUZA) bespreken dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Volt (Hartog).


Overig

Belastingplan 2024

De commissie voor Financiën (FIN) ontving een technische briefing over het pakket Belastingplan 2024.

Kennismakingsgesprek met de bewindslieden van Buitenlandse Zaken

De leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) voerden een kennismakingsgesprek met minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken (BuZa) en minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa/OS).


Deel dit item: