Nieuws uit de commissies van 12 december 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 12 december 2023 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Spreidingswet

In de commissie Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) is gesproken over het tijdpad van de Spreidingswet. De leden hebben de antwoorden op de eerste vragenronde (Nota n.a.v. het verslag) van demissionair staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Immigratie ontvangen. De commissie vindt het belangrijk om vast te houden aan het afgesproken tijdschema. Het wetsvoorstel zal vervolgens worden aangemeld voor plenaire behandeling op dinsdag 16 januari 2024 mits de antwoorden op een tweede vragenronde op tijd zijn ontvangen.

Salderingsregeling en Klimaatfonds

In de commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK) is afgesproken de afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers plenair te behandelen na het Kerstreces.

Het debat over het Klimaatakkoord op 19 december 2023 zal worden opgesplitst in een debat over het Nationaal Groeifonds en een debat over het Klimaatfonds. Bij de behandeling van de Klimaatfonds zal ook over de begrotingsstaten worden gestemd.


Hamerstukken

Begrotingsstaat gemeentefonds

In de commissie van Binnenlandse Zaken (BIZA) wordt de Begrotingsstaat gemeentefonds 2024 aangemeld als hamerstuk voor de plenaire vergadering van 19 december 2023.

Schriftelijke inbreng

Tijdelijke verruiming bevoegdheden AIVD en MIVD

De commissie van Binnenlandse Zaken bespreekt de tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen. Inbreng wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Fiers) , CDA (Doornhof) , D66 (Aerdts) , PVV (Van Hattem), ChristenUnie (Talsma), PvdD (Nicolaï) en Volt (Perin-Gopie).

Aanpak armoede

In de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid levert de fractie van BBB (Griffioen) inbreng voor schriftelijk overleg over de eerste voortgangsrapportage van de aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

Nationale Omgevingsvisie

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek), GroenLinks-PvdA (Thijssen) en de PVV (Van Kesteren).


Overig

Volkshuisvestingsbeleid

In de commissie Binnenlandse Zaken (BIZA) is de mogelijkheid besproken van het houden van een debat over het volkshuisvestingsbeleid op grond van artikel 51, eerste lid, van het Reglement van Orde.

Studiefinanciering

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten dat de toezegging van demissionair minister Paul van OCW als deels voldaan kan worden beschouwd. Op 16 januari is er gelegenheid voor schriftelijke inbreng op de brief waarin de minister reageert op toezeggingen op een aantal onderwerpen dat raakt aan het leenstelsel en het basisbeursstelsel.


Deel dit item: