36.604

Belastingplan BES-eilanden 2025



Dit wetsvoorstel voorziet in de wijziging van de Belastingwet BES, de Wet inkomstenbelasting BES (Wet IB BES), de Wet loonbelasting BES (Wet LB BES), de Douane- en Accijnswet BES (DABES) en enkele sociale verzekeringswetten en leidt tot aanpassing van onderdelen van het belastingstelstel van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Sinds de wijziging van de staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) binnen het Koninkrijk tot openbare lichamen van Nederland is vanaf 1 januari 2011 een afzonderlijk fiscaal stelsel op de BES-eilanden ingevoerd. Sinds de invoering zijn jaarlijks diverse kleine wijzigingen doorgevoerd, waarbij veelal een aantal acute knelpunten is opgelost die in de uitvoering opkwamen. Dat heeft niet tot ingrijpende wijzigingen geleid, zodat het fiscale stelsel op de BES-eilanden tot 2023 op hoofdlijnen nog hetzelfde was als bij de invoering in 2011. Net als in het jaar 2024 is voor de BES-eilanden een afzonderlijk Belastingplan opgesteld op basis waarvan meer inhoudelijke aanpassingen ten aanzien van de belastingwetgeving aldaar zijn samengevoegd.

De voorgestelde wijzigingen zien onder andere op het aanpassen looptijd investeringsfaciliteit en tarief vastgoedbelasting, verhogen tarief opbrengstbelasting, aanpassen in de Algemene bestedingsbelasting en herstellen van Overdrachtsbelasting.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van het pakket Belastingplan 2025 c.a.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.

De Eerste Kamercommissie voor Financiën (FIN) heeft op 9 juli 2024 de planning van de schriftelijke voorbereiding van het Pakket Belastingplan 2024 vastgesteld:

  • Op maandag 18 november 2024 vindt een openbare technische briefing over de wetsvoorstellen van het Pakket Belastingplan plaats.
  • Op dinsdag 26 november 2024 levert de commissie inbreng voor het verslag en zal zij verzoeken de antwoorden van de eerste schriftelijke vragenronde te ontvangen op vrijdag 29 november 2024.
  • De inbreng voor een eventueel tweede verslag is voorzien voor dinsdag 3 december 2024.
  • De plenaire behandeling van de wetsvoorstellen zijn voorzien voor maandag 9 en dinsdag 10 december 2024 en de stemmingen voor dinsdag 17 december 2023.

Kerngegevens

ingediend

17 september 2024

titel

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten die betrekking hebben op de BES-eilanden (Belastingplan BES-eilanden 2025)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van 1 januari 2025.


Documenten

7