Dit wetsvoorstel regelt het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen (of andere hernieuwbare energiebronnen) krijgen voor de elektriciteit die ze leveren aan het net niet langer het geldende energietarief, maar een vergoeding waarvan de hoogte nog niet bekend is. Een eerder wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen is op 13 februari 2024 door de Eerste Kamer verworpen (35.594). In een door de Tweede Kamer aangenomen motie (TK 36.378, 75) is verzocht om een voorstel tot aanpassing van de salderingsregeling bij het Belastingplan 2025.
Met dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de salderingsregeling met ingang van 2027 te beëindigen. Eindafnemers met een kleine aansluiting die zelf elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van hun woning, kunnen die elektriciteit terugleveren op het net. Deze ontvangen vanaf dan een redelijke vergoeding van de marktdeelnemer waaraan zij terugleveren. Aangezien teruggeleverde elektriciteit niet langer geheel of gedeeltelijk kan worden gesaldeerd met geleverde elektriciteit, wordt met dit wetsvoorstel de eis van een redelijke vergoeding voortaan op alle door een actieve afnemer teruggeleverde zelfopgewekte hernieuwbare elektriciteit van toepassing. Daarnaast geldt een redelijke vergoeding niet alleen voor de eigen leverancier van de actieve afnemer, maar voor elke marktdeelnemer aan wie een actieve afnemer zelfopgewekte hernieuwbare elektriciteit teruglevert. De wettelijke bescherming door de eis van een redelijke vergoeding wordt door het wetsvoorstel uitgebreid van eindafnemers met een kleine aansluiting die salderen bij hun energieleverancier naar alle actieve afnemers die hernieuwbare elektriciteit opwekken en terugleveren.
Het wetsvoorstel maakt deel uit van het pakket Belastingplan 2025 c.a.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 14 november 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: Volt, D66, NSC, ChristenUnie, CDA, VVD, BBB, JA21, FVD en PVV.
Tegen: GroenLinks-PvdA, SP, DENK, PvdD en SGP
De Eerste Kamercommissies voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) en Financiën (FIN) bespreken 19 november 2024 de procedure.
De Eerste Kamercommissie voor Financiën (FIN) heeft op 9 juli 2024 de planning van de schriftelijke voorbereiding van het Pakket Belastingplan 2024 vastgesteld:
-
-Op maandag 18 november 2024 vindt een openbare technische briefing over de wetsvoorstellen van het Pakket Belastingplan plaats.
-
-De inbreng voor een eventueel tweede verslag is voorzien voor dinsdag 3 december 2024.
-
-De plenaire behandeling van de wetsvoorstellen zijn voorzien voor maandag 9 en dinsdag 10 december 2024 en de stemmingen voor dinsdag 17 december 2024.
ingediend
17 september 2024titel
Wijziging van enkele wetten ter uitvoering van de beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit en enkele technische wijzigingenschriftelijke voorbereiding
ondertekening
inwerkingtreding
-
1.Deze wet treedt in werking met ingang van 1 januari 2027.
-
2.In afwijking van het eerste lid, treedt artikel III van deze wet in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.
31
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4 november 2024
Conceptverslag van een wetgevingsoverleg over het Pakket Belastingplan 2025 (vervolg) TK, nog niet als Kamerstuk gepubliceerd -
-
-
-
21 oktober 2024
Conceptverslag van een wetgevingsoverleg over het Pakket Belastingplan 2025 (eerste termijn) TK, nog niet als Kamerstuk gepubliceerd -
-
-
-
-
18 oktober 2024
Amendement van de leden Grinwis en Erkens over een effectbeoordeling na drie jaar TK, 10 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-