Op dinsdag 15 oktober spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Het volledig overzicht vindt u hier.
De commissie voor Financiën besprak de motie-Van Meenen c.s. Deze motie verzoekt de regering om de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief' in een separaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden. De regering heeft inmiddels aangegeven deze motie niet te zullen uitvoeren. Op verzoek van D66 (Moonen) nodigt de commissie minister Heinen en staatssecretaris Idsinga uit voor een mondeling overleg op 22 oktober a.s. Concrete vraag is om uitleg te geven wat de motieven zijn om de motie-Van Meenen c.s. niet uit te voeren.
Leden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakten kennis met minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie.
U kunt het gesprek hier terugkijken.
De commissie voor Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) had een kennismakingsgesprek met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.
U kunt het gesprek hier terugkijken.
De commissie voor Koninkrijksrelaties maakte kennis met staatssecretaris Szabó van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.
U kunt het gesprek hier terugkijken.
Minister Heinen van Financiën was te gast bij de commissies voor Financiën (FIN) en Economie, Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG). Onderwerp van overleg waren TenneT en Gasunie. Een deel van deze vergadering was besloten. U kunt het openbare gedeelte van de bespreking hier terugkijken.
De commissies voor Financiën en Europese Zaken ontvingen een presentatie van de Europese Rekenkamer over haar jaarverslag van 2023. De Rekenkamer constateert hierin onder andere dat het aantal fouten bij de uitbetaling van EU-gelden het afgelopen jaar opnieuw is toegenomen. De Europese toezichthouder heeft daarom de EU-begroting ten aanzien van de uitgaven voor het vijfde jaar op rij afgekeurd.
U kunt de presentatie hier terugkijken.
Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal schriftelijk. In meerdere commissies is inbreng geleverd voor dit soort overleg. Hieronder een selectie:
-
-De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) sprak over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel naar aanleiding van de Wet toekomst pensioenen. De fracties van BBB (Heijnen), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot) leveren inbreng voor nader schriftelijk overleg.
-
-De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) sprak over meerdere voorstellen, waaronder:
-
-Het initiatiefvoorstel-Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties. De commissie meldt het initiatiefvoorstel aan voor plenaire behandeling, bij voorkeur eind november 2024.
-
-Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten. De fracties van de BBB (Marquart Scholtz), VVD (Van de Sanden), D66 (Dittrich) en GroenLinks-PvdA (Veldhoen) leveren inbreng voor het tweede verslag.
-
-Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten. De PvdD (Nicolaï) levert inbreng voor het tweede verslag.
-
-
-De commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) sprak over het voorstel Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole. De commissie besluit naar aanleiding van een verzoek van de SP (Janssen) om minister Faber van Asiel & Migratie per brief te vragen aanvullende informatie te verstrekken over het uitstel van de invoering van het Entry/Exit-systeem (EES) en de Kamer te informeren over hoe Eurocommissaris Johansson het systeem goed werkend en juridisch kloppend denkt te krijgen.
Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.
Commissievergaderingen zijn live te volgen, al is het aantal stoelen voor bezoekers beperkt. De vergaderingen zijn ook te volgen via de livestream, en kunnen worden teruggekeken. Op de verslagpagina van de commissievergadering zijn alle documenten te vinden die met een wetsvoorstel samenhangen.
Deel dit item: